dimarts, 19 de juliol del 2016

Ordesa, escalades amb majúscules!!

El temps passa però hi ha records que resten molt vius en la nostre memòria. La primera vegada que vaig escalar el Tozal del Mallo n'és un d'aquests. Tenia aquesta paret gravada al cap ja que de petit havia passat alguns estius amb al família a la Vall d'Ordesa. Finalment va arribar el moment i juntament amb en Morfu i en Cruells vam escalar la Brujas-Franco Española.
Aquella escalada em va semblar una cosa molt bèstia, blocs i desploms per tot arreu, escalada desequipada i a trams del tot obligada, en fi que fer el cim va ser una d'aquelles sensacions tant i tant plaents i reconfortants!!
El passat cap de setmana vaig tornar a fer la via, després de mes de 10 anys. Ja més acostumat a les parets i l'escalada d'aventura vaig poder gaudir de l'extravagant escalada ordesiana, un d'aquells plaers que em recorda perquè m'agrada tant l'escalada.
La Brujas-Franco Española és una combinació de vies sensacional, on els pitons que anem trobant durant tot el recorregut ens permeten baixar una mica la guàrdia i evitar aquelles pujades d'adrenalina que a vegades ens dona Ordesa.
El diumenge escalem el Diedro del 73, amb una primera part força perdedora i menys interessant que la part de dalt amb millor roca i llargs ben bonics. L'equipament però és escàs i cal anar sobrats per no passar una por terrible, no oblidem que estem a Ordesa!!!!

dijous, 14 de juliol del 2016

JEFF 400m 7b (6b obl.) - Punta di u Corbu - Bavella

Via excepcional dels germans Petit, que segueix una bonica i molt ben trobada línia que ens regala una mica de tot, sempre sobre un granit de màxima qualitat.
La via comença per un llarg un pel ajagut amb alguns passos prou delicats sobre peus en adherència que ja ens ensenya per on aniran els trets.
El segueix un bonic diedret cec vertical amb una escalada continua on també caldrà fer algun pas obligat.
A partir d'aquí la via comença tendir cap a la dreta, enllaçant fissures de qualitat, tafonis espectacular i flanquejos delicats.
Ens posem sota el bonic tafoni penjat, motiu de la portada del llibre Parois de légende : Les plus belles escalades d'Europe, que escalem gaudint d'unes bústies gegants i una bona timba.
Després de caminar per l'interior del tafoni, cal fer una sortida en slab per anar a buscar la famosa via Le dos de l'elephant. Un cop aquí nosaltres ja vam rapelar per aquesta via.
En el descens ens espera la recompensa, bonics gorgs d'aigua cristal·lina on relaxar-se després d'una escalada increïble.
Com diuen els francesos una incontournable!!! això sí, en comparació amb les altres vies que hem fet, com també diuen... engagé...

Activitats d'escalada a la Costa Brava juntament amb DIVERSUB ADVENTURE

Ahir vam encetar la temporada d'activitats d'escalada per la Costa Brava que realitzaré en col·laboració amb DIVERSUB ADVENTURE.
Varem fer la via ferrada Cala del Molí, molt bona temperatura durant la tarda i acabant gairebé amb les últimes hores del dia!!

Aquestes dues noies van gaudir de valent!! només val veure les seves cares de felicitat!!! Una experiència diferent en un entorn molt bonic.


diumenge, 10 de juliol del 2016

TERNURA CONGOSTEÑA 210m 7a (6a obl.) - Congosto de Ventamillo

I torno a caure a la trampa... pensar que es pot escalar bé durant els mesos de calor al Congosto de Ventamillo. Sí la tarda passa a l'ombra, però pagant el preu d'una roca calenta pel sol de tot el dia i una xafogor incòmoda.
Tot i així escalem aquesta bonica via que ens regala dos llargs molt guapos, la fissura/diedre del segon i l'impressionant cinquè llarg amb un magnífic diedre de 55 metres!!!
Varem entrar per la variant que es troba a només uns metres de l'original, així ens evitem el pas de bloc de 7a només començar. La variant es fa molt bé i està molt ben assegurada, amb una dificultat al voltant de 6b, val a dir que la roca és una mica inestable i polsegosa.
La via es va equipar totalment amb parabolts durant la seva obertura, posteriorment s'han retirat la majoria de parabolts, deixant aquells on no ens podem assegurar de manera natural. Per tant caldrà portar un bon assortit de friends (petits a grans) per fer la via, repetir els grans per anar tranquils al diedre de 55m.

EL REGNE AMAGAT DE CAMALOT 135m 6c (6a obl.) + TURBORECYCLED 115m 6c (6a obl.) - El Turbón

El Turbón és un bon recurs pels dies d'estiu amb previsions tempestuoses pel Pirineu de Huesca. Les vies que vam fer es troben a la zona més oest de la muntanya, a més estan dins d'un gran queixal, oferint-nos així ombra fins a ben entrada la tarda.
El Regne amagat de Camalot ressegueix una bonica fissura en tot el seu recorregut, ben visible tot fent l'aproximació.
Als primers metres de la via caldrà escalar amb delicadesa ja que la roca està força trencada. Un cop passada aquesta secció, fissures i diedres de roca perfecte es succeeixen, i amb un bon ambient!!
Els dos llargs centrals ofereixen escalada atlètica i tècnica on la confiança en els empotraments ens serà d'ajuda en la progressió.
Només trobarem algunes pots de roca i un parell de tacs de fusta en els passos claus. El descens l'efectuem per la mateixa via en dos ràpels ben verticals. Via de fissures guapa!!
Turborecycled es troba al fons del queixal, al final de la canal d'accés a El Regne amagat de Camalot. La via també ressegueix fissures en gairebé tot el seu recorregut.
Sense ser tan espectacular com la anterior, aquesta via es una bona opció per acabar d'omplir el dia.

Per a les dues vies ens vam guiar amb les ressenyes d'en Luichy, vam portar el material que recomana i vam anar bé. Una bona combinació per a un calorós dia d'estiu.

dimarts, 5 de juliol del 2016

ACQUA ÍN BOCCA 300m 7a (6b obl.) - Teghíe Lísce - Bavella

Deixem les agulles del vessant sud de la vall de Bavella, per escalar a les màgiques paret orientades al sol. Comencem per una recomanació dels escaladors locals, que ens asseguren una via molt bonica i variades amb fissures de totes mides, i tot això equipat amb parabolts!!
La veritat és que la via te una mica de tot. Comença amb un parell de llargs de mur vertical molt bonics, especialment el segon llarg: un 7a excepcional on la clau per escalar serà fer servir la imaginació, roca excel·lent!!
Dos llargs més, que combinen petits trams de fissures de mans i plaques una mica més ajegudes on caldrà afinar amb les adherències... un bon escalfament pels últims llargs de la via.
Arribem a un jardinet on caldrà fer una petita caminada fins al peu de l'evident diedre. Aquest resulta ser un offwidth el primer llarg i una xemeneia estreta el segon. Val a dir que el generós equipament facilita la progressió, tot i així vam suar i ens vam arrossegar!!

La via acaba amb tres llargs d'escalada d'adherència. Un primer 6b+ en que cal concentrar-se i aplicar la tècnica de la ''fe cega'' en els nostres peus de gat. Els dos últims es relaxen bastant i ens deixen gaudir d'aquest mar de granit.

Les vistes des del cim són espectacular i ens fan somiar en futures escalades... algunes per altres vides, d'altres més properes.
Via molt guapa i variada, totalment equipada amb parabolts per no passar massa por.


dilluns, 4 de juliol del 2016

U HADDAD 240m 6b+ (6a+ obl.) + OMERTA 180m 6b+ (6a+ obl.) - Punta dí u Peru - Bavella

Aquesta bonica agulla també està situada al vessant sud de la vall de Bavella. Ben visible des de la carretera crida l'atenció per la gran quantitat i dimensions dels tafoni que l'hi donen un aire d'agulla corcada.
Les dues vies que pugen pel pany central de l'agulla, es creuen en el punt dèbil que ens permet superar els marcats sostres. Aquest creuament és l'excusa perfecte per fer una bona combinació de vies.
Nosaltres vam escalar tota la via u Haddad, aquesta recorre una impressionant zona de tafoni fent un flaqueig del tot curiós. La part de dalt d'aquesta via recorre un seguit de fissures i xemeneies, primer no massa atractives però acabant amb un últim llarg genial.
Un cop al cim, amb dos ràpels ens situem per sobre dels sostres i fem els 4 últims llargs de la via Omerta. Aquests s'endinsen literalment dins dels gegantins tafoni, per acabar amb dos llargs de placa d'un granit rogenc magnífic i amb molt d'ambient