dijous, 13 de desembre del 2018

La Reina del Sur 150m 7b/c (7a oblig.) - El Turbón


El Turbón és un massís situat a la comarca de Ribagorza, província d'Osca. Ben visible des del cim de les parets del Montsec com una gram massa destacada, amb una alçada màxima d’uns 2.500m. El seu contrafort oest decreix en alçada acabant amb unes parets de modesta altura però de gran qualitat per a l’escalada.


Al vessat sud d’aquest contrafort hi trobem aquesta magnífica via, que recorre un estètic pilar. L’accés a aquesta zona sud el farem prenent el PR que surt de l’aparcament fins a situar-nos a la vertical de la zona més compacta de parets i abandonant aquí el PR tot seguint un caminet força fitat. Una mica més d’una hora.


La via és totalment espectacular, serpenteja pel pilar tot buscant les zones més escalables sobre una roca molt abrasiva i punxant de qualitat immillorable. L’exigència tant física com psicològica són molt altes ja que en tots els llargs haurem d’escalar trams obligats sense possibilitats d’assegurar-se. Una feina impressionant per part dels aperturistes.


Tots els llargs són exigents i no et deixen relaxar ni fins al final dels mateixos ni fins al final de la via. Les possibilitats d’assegurar-se són poques així que val la pena anar amb els ulls ben oberts i aprofitar totes les possibilitats!


El descens es fa per la via del diedre que hi ha a l’esquerra del pilar. El primer ràpel es troba en una alzina al cim de la paret, els següents són parabolts i spits amb anelles. Tot i que hi ha força vegetació nosaltres vam rapelar còmodament.