dimecres, 11 de març del 2009

L'ESTACA - Montrebei Paret de Catalunya

Aquest diumenge passat vam anar amb en Toti a fer la via L'Estaca, a la paret de Catalunya de Montrebei. La via es troba a uns 20 metres a l'esquerra de la Delfos, te dues parts força diferenciades: fins a la quarta reunió (comuna amb la Delfos) va superant i esquivant sostres amb roca més vermellosa però en general molt bona; la part superior enllaça fissures i plaques de roca gris i amb trams una mica arbustius. Via rollo Ravier: un spit per reunió i tan sols quatre claus i un spit en tirades; escalada obligada i a trams exposada, sobretot la part de baix. Com ja he dit la roca en general es molt bona, a trams sorprèn la qualitat, però al ser una via poc repetida té zones una mica crunxis i algun bloc inestable.

En comptes d'accedir a la feixa per la canal, vam fer els dos primers llargs de la via Aromàtica, que vam empalmar en un, i que per cert son guapos. Però llavors ens vam despistar i vam anar a la dreta, quan just havíem d'anar una mica a l'esquerra però basicament recta amunt!! Ni en Toti ni jo hem fet la Delfos així que vam voltar una mica per la feixa fins que vam trobar el sol picat a la paret, llavors vam caminar uns 20 metres a l'oest per una estreta feixa fins a trobar l'A1 de la meitat del primer llarg de L'Estaca.

L1 - 6b/A2 50m - El vam començar on suposem hi ha l'A1: fissurilla de 2 metres, pitonada i una mica desplomada. Em tocava a mi aquest llarg, amb les meves ultimes petites experiències en l'artifo ja em motivava pedalar una mica. Però de fet vaig posar l'estrep tan sols un cop: vaig escalar en lliure fins a uns 2 metres del primer clau(6b?), allà un parell de passos per caçar-lo(A1?) i sortida en lliure per la roca bona primer a la dreta i després a l'esquerra superant els sostrets fins a caçar el segon pitó. Tram obligat amb molt poques possibilitats d'assegurar-se. Llavors flanqueig a l'esquerra fins la reunió, gairebé penjada, amb un spit i un pitó.

L2 - 6b 55m - Se surt a l'esquerra de la reunió per un pilaret amb roca boníssima fins a trobar un diedre sec, altre cop amb roca genial, on treballarem de valent l'oposició i el bon ull per assegurar-se. Sortim per la dreta del diedre i enfilem recte amunt fins a trobar una placa gris que en flanqueig tècnic a l'esquerra ens porta a la reunió(1 spit). Llarg molt guapo, roca espectacular!

L3 - 6b+ 40m - Superem el sostret pel bell mig i escalem fins al peu d'un diedre de roca vermellosa i força crunxi... Flanqueig a l'esquerra fins un esperonet, canvi d'esperó i tram obligat i una mica perdedor fins a una bona fissura. La reunió es troba sobre un bloc que des de baix fa la seva por! L'hi donem la volta per l'esquerra per terreny no massa definit, 1 spit a la reunió.
L4 - V/V+ 25m - Llarg curt, ràpid i molt bonic, roca molt bona altre cop. Sortida recte de la reunió i donem la volta a la fissura desplomada per la seva esquerra amb molt de canto. Tram rampos per arribara a la reunió de la Delfos montada amb dos pitons.

L5 - 6a+ 55m - Tram comú amb la Delfos fins on aquesta se surt de la fissura per flaquejar a la dreta. Nosaltres continuem la fissura de dret: tram vertical i guapo! Passem un arbre gran penjat i arribem fins una petita repisa on hi ha un spit: reunió de luxe!

L6 - 6a+ 55m - Ens vam perdre... però la cosa es força evident de fet... recte amunt no... jejeje! Plaques i fissures amb força vegetació però bones possiblitats d'assegurar-se, vam muntar la reunió quan gairebé s'acabava la corda.
L7 - 6b 40m - Primer tram similar al llarg anterior fins arribar al peu d'una fissura/forats lleugerament desplomada, secció molt guapa amb un pitonet a la sortida de la fissura. Arribada al cim típica... arbrets, punxes, sorreta... ...
Via guapa, una bona aventura!! Material: aliens del blau al glod, amb un parell d'híbrids; camalots del 0,5 al 4; ens vam carregar amb 14 pitons!!! com a molt vam utilitzar 5 claus en tirades(L1), creiem que amb uns 8 pitons és suficient. Sortíem del prat a les 9:30 i vam arribar a dalt a les 18:20(tenir en compte que vam entrar per la via Aromàtica i ens vam empanar una estona per trobar el peu de via... ...). Hi ha una piada a la web de caranorte: http://www.caranorte.com/foros/read.php?49,549

4 comentaris:

Raquel ha dit...

Trams d'arbustius? Trams crunxis? I gravant mentre el company estava perdut per la paret? Jajaja!!
Esteu fets uns craks!

Marc Vilaplana Traveria ha dit...

Jejeje!! Bueno és que aquí ja m'havia passat tot l'stress dels tres pirmers llargs... que amb el cangueli només vaig fer una foto!! que burro!!!

Vagi be!!!

Piju ha dit...

je, je últimament us esteu "Christianitzant" eh!

La tinc pendent, però no m'acabava de convèncer, però ara que la recomanes, està clar!

Marc Vilaplana Traveria ha dit...

jajaja!! si però... em sembla que deixaré les Ravierades uns dies, sino m'acabaran de caure els pocs cavells que em queden!!!!
Doncs sí, no es un viot però és guapa!

Bon cap de setmana!!!